Menu

Jaarplanning competitie

Home - Competitie - Jaarplanning competitie

Seizoen 2024-2025

- KNKVLOGONW

De uitgangspunten van het competitieschema 2024-2025 zijn gelijk gebleven aan het voorgaande seizoen uitgezonderd het topkorfbal.

In de veldcompetitie worden de ereklasse en reserve ereklasse deels midweeks gespeeld om de belasting te beperken gedurende het seizoen. Speelronde 2 en 5 worden midweeks gespeeld, tussen de eerste en de laatste twee weekenden in. Dit gebeurt zowel in het na- als voorjaar.

De planning van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 is nog onderwerp van gesprek met de verenigingen.

In het voorjaar wordt het competitieschema voor het daaropvolgende seizoen gepubliceerd. In het competitieschema wordt aangegeven welke weekenden als competitieweekenden zijn aangemerkt, welke als inhaal- en welke als vrije weekenden. Het is slim om dit schema al in een vroeg stadium met leden en ouders van leden te delen, dan kunnen ze hier bijvoorbeeld rekening mee houden de planning van de vakantie(s).

2023-2024

We hebben de planning op competitiegebied tot en met april 2024 voor verenigingen in beeld gebracht. Alle relevante data zijn in het overzicht verwerkt (versie 29 maart)

Het competitieschema 2023-2024 kent een iets andere opzet dan de afgelopen seizoenen, waarbij de uitgangspunten gelijk zijn gebleven. Het wordt het eerste seizoen met de nieuwe competitiestructuur tijdens de veldcompetitie. Hierdoor zijn er minder speelweekenden nodig.

 1. Het startmoment is gelijk gebleven. Het eerste weekend nadat alle scholen in Nederland weer zijn begonnen.
 2. Er zijn maximaal 7 speelrondes nodig en één inhaalweekeinde. Hierdoor kan de zaalcompetitie eerder beginnen en start deze op 11 en 12 november.
 3. Laatste ronde van de reguliere zaalcompetitie is in het weekend van 16 en 17 maart.
 4. Tijdens de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy wordt er niet gespeeld in de gemengde competitie, tijdens de finaledag van het dameskorfbal wordt er niet gespeeld in het dameskorfbal.
 5. Voor de meeste teams zal de competitie eindigen op 8 en 9 juni.

Uitgangspunten

 1. Later in september starten met het seizoen en langer doorspelen in juni; Tijdens de bijeenkomsten in 2017 in het land, waarin gesproken is over de competitieplanning, is door de verenigingen aangegeven dat het later starten van de najaarscompetitie wenselijk is, evenals het langer doorspelen in juni omdat de vakanties later starten. Teams willen met een goede voorbereiding starten aan de competitie. De zomervakantie wordt nu gezien als een belemmerende factor in de bezetting van de teams.
 2. De finale van de Korfbal League beter aan laten sluiten bij de reguliere veld- en zaalcompetitie in het wedstrijd- en breedtekorfbal;
 3. Net als de wens van later starten van de najaarscompetitie, kwam een vergelijkbaar geluid vanuit de verenigingen voor de competitie in de voorjaars- en meivakantie. In de competitieplanning is rekening gehouden met deze periode. Alleen het laatste weekend van beide vakanties (op basis van de adviesdata vanuit de overheid) is als speelweekend aangemerkt. Vele verenigingen wilden het liefst het eerste weekend vrij van competitie houden in verband met vakantiegangers.
 4. De kerstperiode en het pinksterweekend zijn in beginsel vrij gepland. Deze feestdagen worden door de verenigingen als belangrijkste ervaren.
 5. Een competitie die meer aan één gesloten is. In de planning is rekening gehouden met een regulier verloop van de wedstrijden. Niet meer een week spelen, week vrij, week spelen etc. Hierdoor ontstaat er een meer gelijkmatigere verdeling van de wedstrijden. Dit kan soms wel frictie met de verschillende vakanties en feestdagen geven.
 6. De start van de reguliere damescompetitie en gemengde competitie lopen altijd gelijk op.

Bron : KNKV

Niet gevonden wat je zocht?