Menu
Fijne vakantie en tot volgend seizoen!
2020: Victum 40 Jaar!
Korfbalvereniging Victum
2020: Victum 40 Jaar!

Nieuwe korfbalspelregels met ingang van seizoen 23/24

Home - Commissies - Scheidsrechter Commissie - Nieuwe korfbalspelregels met ingang van seizoen 23/24

Met een nieuw korfbalseizoen voor de deur heeft het KNKV zoals ieder jaar ook de spelregels herzien. In dit bericht lees je de belangrijkste wijzigingen. Het gehele aangepaste spelregelboek kun je hier terugvinden Het aangepaste spelregelboek en op de site van het KNKV.

 

  • De “duikregel” is geschrapt uit de spelregels. Dit betekent dat je mag duiken naar de bal mits je medespelers of scheidsrechter hiermee niet in gevaar brengt.
  • Spelbederf in de laatste minuut (of 25 seconden in geval van een schotklok) moet met een vrije worp (of bij herhaling met een strafworp) worden bestraft. Spelbederf kan ook met een gele kaart worden bestraft, dat geldt ook voor de gehele wedstrijdduur.
  • Een spelhervatting mag niet worden toegekend als er voordeel mogelijk is. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er een overtreding wordt gemaakt om de schotklok te resetten.
  • Direct voor en na het nemen van een strafworp mag er gewisseld worden (als er niet al 8x gewisseld is)
  • Bij een eventuele gele kaart ontvangt de speler in een wedstrijd met schotklok een tijdstraf van 8% van de totale wedstrijdduur. Voor senioren in de zaal is dat 8% van 50 minuten = 4 minuten. De tijdstraf geldt alleen voor wedstrijden met een schotklok. Verder kan een speler in een wedstrijd met schotklok niet 2 maar 3 gele kaarten krijgen. Op de derde gele kaart volgt direct een rode kaart. Als je een kaart geeft, zorg dan na de wedstrijd altijd dat je dit met de coach van de betreffende vereniging afstemt, zodat de juist persoon en de juiste code van overtreding op het digitale wedstrijdformulier genoteerd worden. Voor alle wedstrijden zonder jury en schotklok (dus binnen en buiten) geldt een maximum van 2 gele kaarten (en dus gevolgd door een rode) en geen tijdstraf.
  • Een coach die in de wedstrijd een gele kaart krijgt mag daarna 8% van de wedstrijdduur (4 minuten) de bank niet verlaten, en het team mag in die periode geen wissels of time-outs aanvragen. Ook dit geldt alleen voor wedstrijden met een schotklok.
  • Voordat een wedstrijd in bijzondere situaties gestaakt moet worden, moet er eerst een aanleiding toe zijn in de wedstrijd die bestraft zijn met gele/rode kaarten.

Een uitgebreide notitie met alle wijzigingen vind je hier: De notitie met toelichtingen

Wij hopen natuurlijk vooral dat het nieuwe seizoen sportief en zonder al te veel overtredingen zal verlopen. In de loop van het najaar zullen we vanuit de vereniging weer spelregelavonden organiseren voor scheidsrechters, coaches en alle andere geïnteresseerden.